duminică, 21 februarie 2010

General de brigadă(r) Emilian URSU

......Dirijor şi compozitor, s-a născut la 19.12.1927, în localitatea Ghirom, Judeţul Alba, unde a urmat clasele primare.
......S-a dedicat carierei militare de la vârsta de 15 ani, începîndu-şi activitatea la muzica militară a Regimentului 91 Infanterie din Alba-Iulia în calitate de copil de trupă.
......A absolvit Şcoala Militară de Muzică în anul 1951 cu gradul de locotenent-dirijor şi şi-a perfecţionat pregătirea în domeniu urmând cursurile Conservatorului de Muzică ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, facultatea de ,,Compoziţie,Dirijat,Pedagogie” - ,,Secţia Dirijat Orchestră”.
......De-a lungul carierei a ocupat funcţii de conducere cum ar fi: Dirijor la unele muzici militare din garnizoana Bucureşti, Comandant al Şcolii Militare de Muzică şi Inspector General al Muzicilor Militare.
......Pe lângă problemele complexe de conducere a Muzicilor Militare, Şcolii Militare de Muzică şi Inspectoratului Muzicilor Militare a acordat o atenţie deosebită muncii de creaţie, interpretare şi didactică muzicală, concretizată în:
· Creaţie muzicală: peste 25 de lucrări (10 marşuri, 4 suite simfonice, vals de concert, 1 uvertură, 1 preludiu, 1 fantezie, 2 rapsodii, 3 poeme simfonice, 2 simfonii) dintre care unele au fost premiate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor;
· Activitatea interpretativă-dirijorală: a pregătit şi dirijat concerte simfonice şi vocal-simfonice cu Muzica Reprezentativă a Armatei în colaborare cu formaţii corale de prestigiu şi mari solişti ai scenei lirice româneşti;
· Activitatea didactică şi documentară mizicală: a elaborat o metodă nouă pentru studiul clarinetului, a condus cursuri de pregătire muzicală specifică formaţiilor de suflători şi cursuri de metodică de dirijat, studii-citire de partituri fanfară.
......Pentru activitatea desfăşurată şi creaţiile muzicale elaborate , în anul 1977, a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în anul 1978 a primit Premiul de compoziţie al U.C.M.R. pentru lucrarea ,,Uvertura Festivă 1877”, în 1981 a primit Premiul de compoziţie pentru suita simfonică ,,Glie Străbună”, în 1983 a primit Premiul U.C.M.R. pentru simfonia I - ,,Glorie”, în 1985 a fost distins cu titlu de Laureat pentru creaţiile ,,Marş de concert” şi ,,Metroul”, în 1987 a primit Premiul U.C.M.R. pentru creaţia ,,Simfonia a II-a Ofrandă Patriei”, în 1989 a primit premiul U.C.M.R. pentru poemul simfonic ,,Alba-Iulia, File de Istorie”, în anul 1995 a primit distincţia ,,Crucea Comemorativă” a celui de al II-lea Război Mondial, în anul 1999 a primit premiul U.C.M.R. pentru ,,Rapsodia Română Nr.2”, în anul 2002 a primit premiul U.C.M.R. pentru lucrarea ,,Poem Simfonic”, în anul 2004 a primit distincţia ,,Ordinul Cultural” în grad de Cavaler pentru întreaga activitate pe tărâmul creaţiei, interpretării dirijorale şi promovării muzicii româneşti şi universale iar în anul 2007 a primit a primit o diplomă de excelenţă din partea U.C.M.R. şi una din partea M.Ap.N.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu